Ο Χάρης Πρέσσας σπούδασε στην Ιταλία στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλωρεντίας όπου κι εξειδικεύθηκε στην ζωγραφική και την φωτογραφία στα διετή προγράμματα εξειδίκευσης της Σχολής. Έζησε στη Φλωρεντία για οκτώ χρόνια. Δημιουργικά κινείται στους χώρους των Κατασκευών, της Γλυπτικής, της Ζωγραφικής και της Εικαστικής Φωτογραφίας. Είναι Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών. Εξελέγη πρόεδρος του Τμήματος για πέντε θητείες 2003, 2006, 2008, 2014, 2016 και Αναπλ. Κοσμήτωρ της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019.

Έχει πραγματοποιήσει 17 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε 33 ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε 15 Διεθνή Συμπόσια και διοργανώσεις. Έργα του (μερικά εκ των οποίων φιλοτεχνήθηκαν in situ σε Βενετία-Ιταλία και Luleo-Σουηδία),  ευρίσκονται στους Δήμους Saint-Égrève-Γαλλία, Πατρέων-Ελλάδα και Pingyao-Κίνα, στο ΤΠΠΛ του ΕΜΠ, στο ΤΕΙ Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές. Στο Α΄ Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Πατρέων το 2002 η γλυπτική σύνθεση «Έξοδος – Νίκη» αναδείχθηκε πρώτη και τοποθετήθηκε σε κεντρική πλατεία της πόλης (Τριών Συμμάχων). Έλληνες και ξένοι κριτικοί, ακαδημαϊκοί και  ιστορικοί τέχνης έχουν επανειλημμένα γράψει για το έργο του.

Σε ετήσια βάση από το 1995, αναπτύσσει εκπαιδευτική πολύπλευρη εκπαιδευτική δραστηριότητα (Lectures, Tutorials, Workshops, Portfolio Reviews) σε πανεπιστήμια πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Δίδαξε για οκτώ συνεχή χρόνια (1997-2005) ως επισκέπτης καθηγητής στα μεταπτυχιακά προγράμματα Σχολής Καλών Τεχνών στο Κεντ της Αγγλίας (MA & MFA International Practice του Πανεπιστημίου KIAD νυν UCA).

Από τις Εκδόσεις «ΙΩΝ» κυκλοφορούν τα θεωρητικά βιβλία:  Συνθέτοντας: Βασικές Αρχές Εικονοποίησης και Εικαστικές εφαρμογές: Δημιουργώντας με Παράλληλα Εκφραστικά Μέσα. Από τον Δήμο Πατρέων το 1990 εκδόθηκε φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα το Πατρινό Καρναβάλι και το 2006 από τον οργανισμό «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» εκδόθηκε σε ψηφιακή μορφή (DVD) το οπτικοακουστικό υλικό  υπό τον γενικό τίτλο Χωροχρόνου Ρευστότητα ΙΙ.

Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία στην ιστοσελίδα:  http://users.teiath.gr/pressasKυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας: