Ο Μανόλης Μαγκλάρας, Φιλόλογος–Ερευνητής, Επίτιμος Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών είναι γέννημα και θρέμμα της Ηπείρου. Γενέτειρά του το Συρράκο, το ιστορικό κεφαλοχώρι (νυν Δ.Ε. Δήμου Β. Τζουμέρκων) και από τις ορεινές κωμοπόλεις της Πίνδου που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αναδείχθηκαν σε σπουδαία βιοτεχνικά και εμπορικά κέντρα του τόπου, με ακτίνα δράσης ως τις μεγάλες αγορές και τα λιμάνια του εξωτερικού. Πατρίδα σπουδαίων ανδρών, του Α΄ Κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη, των ποιητών Γεωργίου Ζαλοκώστα και Κώστα Κρυστάλλη, γενέτειρα ευεργετών. Παραδοσιακός αρχιτεκτονικός οικισμός, χαρακτηρισθείς από το ΥΠ.ΠΟ. ως «…απείρου κάλλους», αποτελεί σήμερα έναν από τους ελκυστικότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Εσωτερικός μετανάστης ο ίδιος, καθώς τόσοι και τόσοι άλλοι Ηπειρώτες, θα επιλέξει την πόλη των Πατρών για δεύτερη πατρίδα του. Συρράκο, Άρτα, Πρέβεζα, Γιάννενα, Αθήνα, Κρήτη, Καστοριά και Μύτικας Ξηρομέρου, είναι οι σπουδαιότεροι σταθμοί της ζωής του.

Καθηγητής φιλόλογος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, επεράτωσε την εκπαιδευτική του καριέρα ως Διευθυντής Σχολικής Μονάδας.

Διακρίνεται για τη μακρόχρονη και έντονη κοινωνική, πολιτισμική και πολιτική παρέμβαση σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλήνιο επίπεδο. Στην περίοδο 2002-2010 συμμετείχε ενεργά στα κοινά της Πάτρας, ως μέλος στο Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο, στην Επιτροπή Ονοματοθεσίας και στο Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδας, ενώ δεκάδες άρθρα του, λογοτεχνικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου δημοσιεύονται τόσο στον πατρινό τύπο, όσο και σε αυτόν της Ηπείρου. Ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτης των Ηπειρώτικων Αντίλαλων για τρεις δεκαετίες, τακτικός συνεργάτης των Αντίλαλων του Συρράκου και μόνιμος στα Τζουμερκιώτικα Χρονικά.

Ο τομέας όμως στον οποίο αφοσιώθηκε με ευλάβεια ήταν αυτός του Λαϊκού Πολιτισμού και της ζώσας Παράδοσης, που τον μετουσίωσε σε πράξη και με τον πιο αυθεντικό τρόπο, μέσα από τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών και το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Δ. Ελλάδας, επί τρεις σχεδόν δεκαετίες, κυρίως από τη θέση του Προέδρου.

Το πιο μεγάλο επίτευγμά του, καρπός ακάματου δεκαετούς αγώνα και πολύμοχθης συλλογικής προσπάθειας, υπήρξε αναμφισβήτητα το «Σπίτι του Ηπειρώτη», το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο των Ηπειρωτών της Δ. Ελλάδας, το οποίο εγκαινίασε το 2007 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Η κορυφαία στιγμή για τον ίδιο, η ιστορική στιγμή για τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών. Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε ειδική εκδήλωση (2012), υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, έδωσε στη Μεγάλη Αίθουσα των Πολιτιστικών και Πνευματικών Εκδηλώσεων το όνομα, «Αίθουσα Μανόλης Μαγκλάρας». Ήταν για εκείνον η ύψιστη τιμή.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εξάλλου, η ανώτατη πανελλήνια οργάνωση των Αποδήμων Ηπειρωτών αναγνωρίζοντας το σπουδαίο του έργο, τον βράβευσε σε πανηγυρική εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (2009), παρουσία χιλιάδων Ηπειρωτών και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, «Για την έντονη κοινωνική, πολιτιστική και συγγραφική του δράση που τιμά την Ήπειρο».

Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Μαίρη Λαπιώτη-Μαγκλάρα και έχει δύο παιδιά, τον Χρήστο, Νευρολόγο Γιατρό και την Τζένη, Εισαγγελικό Λειτουργό, καθώς και δύο εγγόνια, τον Εμμανουήλ και την Ιωάννα. Τα τελευταία χρόνια έχει μετεγκατασταθεί στο Ακταίο, περιοχή Ρίου Πατρών και μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στα εγγόνια του, τον ανθόκηπό του και φυσικά την έρευνα.

Έργα του:

  • Μύλοι και Μυλωνάδες στην προβιομηχανική Ήπειρο (συνεργ. Ανδρέα Καρζή), Περί Τεχνών, Πάτρα, 2002.
  • Συρράκο, Πέτρα-Μνήμη-Φως (Συγγραφική Ομάδα), έκδ. Πνευματικού Κέντρου Συρράκου, 2 τ., Ιωάννινα, 2004.
  • Συρράκο, Μια διαμαντόπετρα στην παλάμη της Πίνδου, Τουριστικός Οδηγός, έκδ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων & Πνευματικού Κέντρου Συρράκου, Ιωάννινα, 2006.
  • Άπαντα Γεωργίου Ζαλοκώστα, έκδ. Πνευματικού Κέντρου Συρράκου, Ιωάννινα 2008.
  • Η ευεργεσία στα Βόρεια Τζουμέρκα, (Πρακτικά Συνεδρίου), έκδ. Δήμου Β. Τζουμέρκων, Ιωάννινα, 2015.Kυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας: