Ποιοι είμαστε

O Γιάννης Πικραμένος, οδοντίατρος, ξεκίνησε την εκδοτική δραστηριότητα στις αρχές του 1973, στην Αθήνα. Από τότε, κάτω από διάφορα επιχειρηματικά σχήματα και διακριτικούς τίτλους, ασχολείται συστηματικά με τις εκδόσεις και την παραγωγή βιβλίων. Από το 1977 ασχολήθηκε και με τις γραφικές τέχνες. Το 1989 μετέφερε τις δραστηριότητές του στην Πάτρα, ιδρύοντας το Typorama. Από τις αρχές του 2004 αποχώρησε από το Typorama και έκτοτε συνέχισε τις δραστηριότητές του ως «Γιάννης Πικραμένος, Εκδότης», ενώ από το 2013 ως Εκδόσεις «Πικραμένος».

Η εκδοτική δραστηριότητά του τα τελευταία 30 χρόνια, που μετεγκαταστάθηκε από την Αθήνα στην Πάτρα, κυμαίνεται σε ένα ευρύ τόξο θεματολογίας, είδους και εκδόσεων δόκιμων αλλά και νεοεμφανιζόμενων συγγραφέων. Με κέντρο βάρους απαιτητικές τυπογραφικά εκδόσεις, όπως βιβλία τέχνης, φωτογραφικά λευκώματα, αλλά και επιστημονικό βιβλίο, ο Γιάννης Πικραμένος αποτελεί εδώ και χρόνια ένα εγγυημένο brand name όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά συνολικά για τον εκδοτικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια και παρ’ όλη τη συρρίκνωση του εκδοτικού περιβάλλοντος ο κατάλογος των εκδόσεων «Πικραμένος» ανοίγεται τόσο σε τίτλους όσο και σε σειρές. Τίτλοι για την ιστορία της Πάτρας —πρόκειται για τη σειρά «Συμπληρώνοντας το παζλ της Ιστορίας της Πάτρας»—, αλλά και κοινωνικό και ιστορικό μυθιστόρημα, αστυνομική λογοτεχνία, χάρη στο βήμα που δίνεται σε νέους και παλαιότερους πεζογράφους και ποιητές. Και δεν είναι φυσικά μόνο Αχαιοί οι συγγραφείς των εκδόσεων «Πικραμένος»· ειδικά τα τελευταία χρόνια οι δημιουργοί κατάγονται από την Ήπειρο, Πωγώνι και Συρράκο, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Κεφαλονιά, την Σύρο, την Αθήνα.

Το τελευταίο διάστημα δίνεται έμφαση στα «Φονικά Βιβλία», προωθώντας την αστυνομική λογοτεχνία, στις «Αλληλένδετες Βιογραφίες», το πεντάτομο εκδοτικό εγχείρημα βιογράφησης του βίου και του έργου των εμβληματικών μορφών του 19ου και 20ού αιώνα, των Παύλου Μελά, Πηνελόπης Δέλτα, Ίωνα Δραγούμη και Λουίζας Ριανκούρ, αλλά και σε βιβλία ποίησης, νουβέλες και διηγηματογραφία, κάποια από αυτά σε συλλεκτικές εκδόσεις αριθμημένων αντιτύπων.

Ο εκδοτικός οίκος ασχολείται, επίσης, και με τις επιστημονικές εκδόσεις (κυρίως ιατρικές), ενώ είναι στελεχωμένος με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να κατασκευάζει έντυπα και βιβλία για λογαριασμό τρίτων.